Leren beleggen. Handelen op de beurs

Beleggen op de beurs is heel simpel.

Je opent een rekening bij een broker en stort er geld op. Je kiest bijvoorbeeld een aandeel en klikt op ‘kopen’. Als je weer van het aandeel afwilt klik je op ‘verkopen’. Zo simpel is beleggen.

Maar beleggen is niet makkelijk.

Op welk moment koop je een aandeel? En tegen welke prijs? En met hoeveel winst ga je het verkopen? En als die winst lang op zich laat wachten wat doe je dan? En als het aandeel een minuut nadat je het hebt gekocht in prijs daalt, wanneer verkoop je dan? Houd je je posities aan buiten beurstijden? Handelen op de beurs draait om de volgende punten:

1. Beschikbaarheid van geld om te beleggen
We krijgen vaak de vraag: ‘Hoeveel geld heb ik nodig om te beleggen?’
Het antwoord daarop is: Het maakt niet uit. Natuurlijk zit daar een ‘maar’ aan. Om te beginnen moet je nooit gaan beleggen met geld dat je niet kunt missen. Beleggen kan je ingelegde geld met vele procenten verhogen, maar het risico bestaat ook dat je het ingelegde geld helemaal verliest aan de beurs. Daarnaast heb je te maken met aan- en verkoopkosten van de financiele instrumenten die je koopt en verkoopt. De hoogte hiervan kunnen je winstmogelijkheid teveel drukken als je met een klein bedrag handelt. Wij adviseren om niet voor een bedrag lager dan € 250,- een positie in te nemen, en niet meer dan 25% van je totale beschikbare beleggingsgeld op een positie te plaatsten. En verwacht niet dat een investering van € 250 on no-time een winst oplevert van € 1000,-.

2. Een beleggingsdoel
Wat is je doel van het beleggen?

Beleg je als alternatief voor de huidige lage spraarrente of voor je pensioen? Geld dat op een spaarrekening staat groeit niet. De rente is laag en de fiscus komt ieder jaar 1,2% belasting innen (behoudens vrijstelling). Bovendien is de inflatie aan het groeien. En een minimale winstpercentage van 1,2% is op de beurs geen uitzondering.

Als je een nieuwe auto wilt verdienen op de beurs heb je een einddoel. Dan weet je welk bedrag je nodig hebt aan het einde van de rit. Stel je dan de vraag: Hoelang je erover wilt doen om dat te behalen. En reken dan terug welk bedrag je dan wekelijks moet verdienen op de beurs. En wat dan het winstpercentage is dat je nodig hebt vanaf je inleg.

3. Een beleggingsplan
Wát ga je kopen, wanneer en nog belangrijker: wat is het moment dat je gaat verkopen. Als je dat plan niet vooraf hebt, ga je ongetwijfeld de mist in word je een verliezer. Je kunt je ook aanmelden voor beurstips. Dan word je door ervaren beleggers geinformeerd wat en wanneer zij verkopen, of je ontvangt de signalen. Dit kunnen gratis beurstips zijn of in een betaalde abonnementsvorm.

4. Controle over je emoties
Wat doe je als een ingelegde positie niet aan je verwachtingen voldoet? De beurs baant zijn eigen weg en de beurs heeft altijd gelijk. Niets is zo moeilijk om bijvoorbeeld je verlies te nemen terwijl je er zeker van bent dat je goed zit. Of snel winst nemen om vervolgens zien dat de beurs verder in de goede richting gaat. Hier komt punt 3 voor de dag. Maak een plan en houd je eraan.

5. Kennis en ervaring
De beurs is een fantastische plek. Er gebeurt veel, er is altijd spanning en je kunt er serieus geld mee verdienen als je de bovenstaande punten in acht neemt. Verdiep je in de materie en leer van je fouten. Er is geen beurshandelaar geweest die nog nooit verlies heeft geleden. Maar op tijd je verlies afkappen, je analyses opnieuw maken en mooie instapmomenten zoeken heeft alles te maken met kennis en ervaring. Veel traders gaan eerst ‘papertraden’, dat is orders op papier bijhouden of in een virtueel account. Bij genoeg ervaring kun je overstappen op traden met echt geld. Een mooie manier om te leren op de beurs is via BUX beleggen. Dat is gratis oefenen met aankopen en verkopen, aan de hand van de AEX beursanalyses van deze pagina.